Sanatatea si securitatea muncii (SSM) este o  obligatie legala si sociala pentru toate companiile. Acestea trebuie sa fie constiente de faptul ca SSM previne accidentele si bolile profesionale in randul muncitorilor, dar este, de asemenea o parte importanta a succesului.

De ce este SSM o parte fundamentala a unei afaceri bune?

Din punct de vedere competitiv SSM este foarte important pentru companii deoarece contribuie la demonstrarea responsabilitatii sociale si protejeaza si imbunatateste imaginea si valoarea marcii.

Unul dintre cele mai importanta avantaje este cel de a contribui la maximizarea productivitatii angajatilor deoarece sunt reduse riscurile de accidente de munca, dar si imbunatateste angajamentul acestora fata de companie.

Toate companiile pot obtine avantaje semnificative investind in SSM. Niste simple imbunatatiri pot spori competitivitatea, rentabilitatea si motivatia lucratorilor. Implementarea unui sistem de management al SSM ofera un cadru eficient pentru prevenirea sau minimalizarea accidentelor si bolile profesionale.

Principiile fundamentale ale SSM

-Angajament si conducere in vederea imbunatatirii SSM

– Existenta unor politici si proceduri SSM eficiente

– Aplicarea programelor anticipative de evaluare a riscurilor

– Disponibilitatea lucratorilor instruiti si competenti

– Adoptarea unor masuri eficiente de control al riscului

-Aplicarea proceselor de supraveghere si revizuire continua.

Avantaje pentru organizatii mari

Companiile mari au recunoscut de mult importanta imaginii si reputatiei lor. Organizatiile mari trebuie sa respecte standardele de management de fiecare data mai strict si o transparenta tot mai mare in forma de a transmite informatiile. Combinatia dintre economia de piata si o societate tot mai constienta de riscuri a dus determinat multe companii sa constientizeze  avantajele semnificative ale integrarii SSM in modelul general de management al companiei.

Responsabilitatea sociala corporativa reflecta modul in care se poate lua in considerare compania, in modul sau de actiune, repercusiunile economice, sociale si de mediu. SSM joaca un rol important in punerea in aplicare a acestor principii. Sunt deosebit de relevante urmatoare aspecte:

-integrarea SSM in initiativele de management ale organizatiei;

– asigurarea ca antreprenorii si furnizorii abordeaza in mod adecvat riscurile in materie de SSM;

-motivarea alte companii sa-si imbunatateasca strategia de SSM, exercitand o anumita presiune asupra lor.

Avantaje pentru organizatii mici

Companiile mici au si acestea avantaje pentru implementarea unui management SSM, chiar daca vine cu unele costuri. In primul rand, indeplinirea cerintelor SSM impuse de clienti de a obtine si de a pastra contractele cu acestia sunt un factor care ar putea spori numarul de clienti.

Prin eliminarea intreruperilor activitatii si motivatia personalului asigura o productivitate crescuta. Companiile noi aflate in dezvoltare care incearca sa atinga o crestere si o stabilitate de durata incep sa realizeze modul in care performanta acestora in domeniul SSM poate contribui la atingerea acestor obiective.

O investitie buna in SSM mareste capacitatea de loialitate a competitivitatii si a clientilor, precum si dezvoltarea afacerilor.

Productivitate crescuta 

Performanta slaba a SSM are un impact disproportionat asupra intreprinderilor mici. Cheltuielile umane si de afaceri ale unor decese cauzate de un accident de munca, un incendiu grav sau un proces judiciar sunt evidente.

60% dintre companiile care sufera modificari ale activitatii lor cu o durata mai mare de noua zile intra in faliment. Pe de alta parte, companiile cu performante bune in ceea ce priveste SSM pot obtine avantaje de productivitate. 

O politica SSM buna este o afacere buna. Companiile ar trebui sa integreze SSM-ul in managementul lor si sa imbunatateasca gradul de constientizare a factorilor lor de decizie in aceasta privinta. Pentru servicii SSM de calitate, nu ramane decat sa contactezi https://www.vasfebco.ro/.

Clasificate în: