Kinetoza – cunoscută popular sub numele de “rău de mișcare” sau “rău de mașină” – afectează 1 din 3 persoane, iar simptomele sunt mai intense sau mai slabe, în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane în parte sau de intensitatea și durata mișcării. Deși cauzele nu sunt cunoscute, există numeroase soluții ce te ajută să lupți cu senzația de amețeală, greață și vomă.

solutii naturiste importiva raului de masina

“Răul de mișcare sau kinetoza afectează un sfert din populația lumii. Cei mai sensibili sunt copiii cu vârsta între 2 și 12 ani și femeile gravide. Răul de mișcare este acea stare de disconfort care apare în timpul călătoriei cu un autovehicul, tren, avion sau o ambarcațiune”, explică medicul homeopat Dragoș Peteu.

De ce și când apare răul de mișcare?

“În mod normal, sistemul vestibular, sistemul care ajută organismul să regleze echilibrul și mișcarea, precum și sistemul vizual, trimit semnale corespunzătoare către creier. Orice lucru care perturbă această relație normală este ceea ce duce la răul de mișcare”, a explicat Robert Stern, profesor de psihologie la Penn State University.

Mai exact, în timpul călătoriei cu mașina, dacă privim afară ochii transmit informația că suntem în mișcare rapidă, dar urechea internă trimite puține semnale care să o confirme pentru că stăm pe banchetă. În plus, mișcarea percepută de ureche este mai mult de balans sus-jos și nu de deplasare. Este ca o stare de intoxicație cu vertij din care organismul încearcă să scape prin evacuarea stomacului.

Cum se manifestă kinetoza?

Principalele manifestări sunt paloare, transpirații reci, greață, vărsături, cefalee, oboseală, amețeli.

Soluții împotriva răului de mișcare

În autovehicule, alege locurile din față. În ambarcațiuni, caută o poziție cât mai aproape de mijloc, iar în avion alege scaunele din dreptul aripilor. În tren, stai cu fața în direcția de mers.

De asemenea, în timpul călătoriei evită cititul sau jocurile video și privește spre un punct cât mai îndepărtat în față, nu spre lateral. Inspiră și expiră prelung aer rece, proaspăt pentru a inhiba greața sau vărsătura.

Evită călătoria cu “stomacul plin”, iar apa plată, rece este de preferat altor băuturi.

Dacă totuși apare vărsătura întrerupe pentru 15-20 minute călătoria. Spală-te pe față cu apă rece, clătește gura, fă câteva mișcări de înviorare, stai puțin la umbră.

Tratamente naturiste împotriva răului de mișcare

Tratamentul clasic presupune administrarea de antiemetice și anxiolitice. Tratamenul naturist poate ajuta. Cel mai util e ghimbirul. Este indicat și maceratul glicerinic de tei sau arin alb. Ceaiurile și infuziile de plante pot fi benefice: traista-ciobanului, sânziene, levanțică, busuioc, păducel, salvie.

”Tratamentul homeopat este strict individualizat și constă în administrarea unui remediu pe o perioadă scurtă de timp care duce la vindecare”, punctează doctorul homeopat Dragoș Peteu, membru al Societății Române de Homeopatie.

Cocculus Indicus este cel mai popular remediu. Un simptom important care indică acest remediu este greața apărută de la mirosul de mâncare. Persoana simte slăbiciune și amețeala, chiar gol în stomac și trebuie să se întindă în poziție culcată. Problemele se agravează de la rece, mișcare și lipsa somnului. Starea de rău e agravată de privitul obiectelor în mișcare.

Tabacum este util dacă persoana simte greață, leșin, cu paloare excesivă (cu tentă verzuie) și senzație de slăbiciune în stomac. La aceste simptome se adaugă transpirație rece, vărsături gălbui și senzația de banda strânsă în jurul capului. Deși îi este frig, aerul rece și ochii închiși ameliorează starea de rău.

Ipecca își manifestă acțiunea în situația în care vărsăturile sunt multe, repetate, iar senzația de greață este aproape continuă. Uneori starea de rău se însoțește de sângerare nazală (epistaxis) și este agravată de mișcare, miros de mâncare, înghețată, dulciuri, tuse. Un semn important pentru Ipecca este greața cu imposibilitatea producerii vărsăturii.

Petroleum ajută după intoxicație cu hidrocarburi sau pentru persoane ipohondre sau persoane cu un apetit mare (se scoală noaptea să mănânce). O altă situație particulară caracteristică este starea de greață cu senzație de gol în stomac, ameliorate de căldură și mâncare. Putem întâlni și salivație abundentă, durere de stomac, redoarea cefei și a spatelui. Persoana se simte mai rău de la lumină, zgomot sau când încearcă să se ridice.

Borax este prescris mai ales la copiii care fac și afte. Excelent la persoanele care au frică de mișcare descendentă (aterizare, toboggan, etc)

Nux Vomica este un remediu pentru starea de greață intensă, profundă, însoțită de durere de cap puternică, uneori pulsatilă, localizată la spate (occipitală) sau deasupra ochilor. Pacientul caută căldura și evită mâncarea, cafeaua și tutunul. Indicat persoanelor ambițioase, stresate, friguroase și care se odihnesc insuficient.

Clasificate în: